Tartalom

Mi a VBÁ engedély?

A hosszú távú (90 napnál hosszabb) munkavállalás céljából Magyarországra érkezőknek a munkaviszony megkezdéséhez rendelkezniük kell a megfelelő engedéllyel. Ennek egyik formája a VBÁ engedély, azaz a vállalaton belüli áthelyezés célú tartózkodási engedély.

A VBÁ engedély kifejezetten a magasan képzett munkavállalók által kérelmezhető, speciális engedély típus, amely a cégcsoporton belüli kirendelés esetén alkalmazandó.

Az engedély típus az összevont engedélyezési eljárás alá tartozó engedélyfajták egyike, mely egyszerre biztosítja a jogot tartózkodásra és munkavállalásra.

Kik kérelmezhetnek VBÁ engedélyt?

A VBÁ engedélyt olyan nem EGT állampolgárok kérelmezhetik, akik

  • magas szintű végzettséggel rendelkeznek, és
  • EGT-n kívüli cégnél állnak munkaviszonyban és
  • munkáltatójuk azonos cégcsoporton belüli, magyar céghez küldik őket átmenetileg munkát végezni és
  • magas kompetenciát igénylő, vezető, szakértő vagy gyakornok munkakörben dolgoznak.

Milyen foglalkoztatási esetekre kérhető VBÁ engedély?

A vállalaton belüli áthelyezés célú tartózkodási engedély (VBÁ) kizárólag cégcsoporton belüli kirendelés esetén kérelmezhető.

A kirendelés legfontosabb kritériumai:

  • a munkavállalót a kirendelés teljes időtartama alatt munkaszerződés köti a küldő céghez, amely az EGT-n kívüli cég
  • a kirendelést megelőzően legalább 3 hónapja a kirendelő cégnél munkaviszonyban áll a munkavállaló
  • a munkáltatói jogok gyakorlója a küldő cég
  • a munkavállaló fizetését a kirendelő cégtől kapja
  • a társadalombiztosítás és a járulékfizetési kötelezettség a küldő országban marad

Munkaerő-kölcsönzés nem engedélyezett.

Mire jogosít a VBÁ engedély?

A VBÁ engedély meghatározott foglalkoztatónál, munkavégzési helyen és pozícióban történő munkavégzésre, valamint az engedély érvényességi ideje alatti magyarországi tartózkodásra jogosít.

Mennyi ideig érvényes a VBÁ engedély?

A VBÁ engedéllyel a maximális magyarországi tartózkodás vezető állású és szakértő munkavállalók esetén legfeljebb 3 év, gyakornok munkavállalók esetén legfeljebb 1 év. A kiadott engedély érvényességét a hivatal a munkaviszony tervezett hossza alapján határozza meg. A VBÁ engedély belföldön legfeljebb a maximális tartózkodási idő erejéig hosszabbítható.

Az 1-3 év eltelte után a VBÁ engedély belföldön nem hosszabbítható.

Az engedély érvényességét a fentieken túl a kérelmező útlevele is befolyásolja: a VBÁ engedély érvényességét úgy kell meghatározni, hogy az engedély lejárata után az útlevél még legalább három hónapig érvényes legyen.

Az engedély kérelem elbírálása során a hivatal jogosult az engedélyt a kérelmezett időnél rövidebb időre korlátozni, ha valamilyen körülmény alapján ezt indokoltnak látja (pl. egészségbiztosítás, lakhatás).

Családtagok helyzete

A VBÁ engedély birtokosához csatlakozhatnak Magyarországon a családtagok is, részükre családegyesítési célú tartózkodási engedélyt állít ki a hivatal a munkavállaló (eltartó) VBÁ engedélye alapján.

Magyarországon a VBÁ engedély birtokosának családtagja csak érvényes, munkavállalásra jogosító engedély birtokában dolgozhat.

Az VBÁ engedély igényléssel kapcsolatos speciális követelmények

A VBÁ engedély igénylése során a munkáltató által meghatározott munkakörnek minden részletében meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak:

  • A VBÁ engedély csak vezető, szakértő vagy gyakornok munkakörökben kérhető
  • A munkavállaló a munkakörhöz releváns, magas szintű szakmai végzettséggel kell rendelkezzen (bizonyos esetekben kiváltható igazolt szakmai tapasztalattal)

Fentieken kívül a munkabér meg kell feleljen a munkakör esetén általánosan érvényes bérminimumnak (FEOR szám alapján).

A kérelmezés folyamata

Az VBÁ engedély iránti kérelem meghatározott foglalkoztatóra, munkavégzési helyre és pozícióra szóló kirendelő levél birtokában nyújtható be.

Az első kérelem benyújtása vízumkötelezett ország állampolgára esetében személyesen, a származási országa, vagy a tartózkodási helye szerinti országban található magyar konzulátuson történik.

Amennyiben nem vízumkötelezett ország állampolgára turistaként beutazott, az első kérelmét online, a bevándorlási hivatal EnterHungary nevű honlapján keresztül igényelheti.

Ha a kérelmező már Magyarországon tartózkodik és meghosszabbítja az engedélyét, a hosszabbítási kérelmét online kell benyújtania. Az engedély hosszabbítási kérelmet legkésőbb az érvényességi idő lejárata előtt 30 nappal kell benyújtani.

A VBÁ engedély iránti kérelem benyújtható foglalkoztató által is a kérelmező személyes jelenléte nélkül, ebben az esetben a kérelmet a bevándorlási hivatal EnterHungary nevű honlapján keresztül kell benyújtani.

A VBÁ engedély kérelem elbírálási ideje 70 nap.

Munkahelyváltás

Amennyiben változás áll be a foglalkoztatási adatokban (pozíció, munkavégzési hely) új VBÁ engedélyt szükséges kérelmeznie a munkavállalónak.

Amennyiben munkahelyváltásra kerül sor, a foglalkoztatási jogviszonynak megfelelő új engedélyt szükséges kérelmeznie a munkavállalónak, amely lehet bármilyen típusú, munkavállalásra jogosító engedély. Csak az OIF engedélyező döntés kiadása után kezdheti meg a munkát az új foglalkoztatási feltételekkel, illetve új munkáltatónál.

A VBÁ engedély birtokosa jogosult belföldön más engedély típusra váltani.

Huzamos tartózkodás lehetősége

A VBÁ engedély birtokosai és családtagjaik kérelmezhetnek huzamos tartózkodási jogosultságot Magyarországon a kapcsolódó feltételek teljesítése esetén.

Amennyiben segítségre van szüksége a VBÁ engedély igénylésében, keresse irodánkat a honlapon található elérhetőségeken.

A kérelmezési folyamatról hivatalos tájékoztatás, illetve a szükséges formanyomtatványok megtalálhatóak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján.

Az engedély kérelmek eljárási díjairól a tájékoztató itt található.

Legfrissebb cikkeink