The first step in banking in Hungary is to open an account.

Gyakorlati útmutató a magyarországi bankoláshoz

A magyar bankok széles termékválasztékkal rendelkeznek, beleértve a deviza számlákat, a megtakarítási lehetőségeket és a felhasználóbarát digitális banki megoldásokat. Akár Magyarországra költözik, akár már itt él, a bankrendszerben való eligazodás megértése elengedhetetlen a zökkenőmentes felhasználói élményhez.

Tartalom

Bankszámla nyitás Magyarországon külföldiként

A magyarországi bankolás első lépése a bankszámla nyitás Egyes bankok lehetővé teszik az online bankszámla nyitást, de a folyamat befejezéséhez gyakran személyesen is fel kell felkeresni az adott bankfiókot. A teljeskörű online számlanyitás jelenleg csak magyar állampolgárok számára érhető el.

A tényleges számlanyitás előtt a bank központi irodájában megtesznek néhány biztonsági ellenőrzést, amely megnövelheti a várakozási időt. Viszont miután a jóváhagyás megérkezett, a számlanyitás véglegesíthető.

A konkrét követelmények bankonként eltérőek lehetnek, de a magyarországi bankszámlanyitáshoz általában az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • Érvényes útlevél
  • Tartózkodási engedély vagy beutazási vízum (banktól függően)
  • Lakcímet igazoló dokumentum
  • Magyar adószám (nem mindig szükséges, de gyakran kérik)
  • Munkaviszony, hallgatói jogviszony igazolása

Az online/mobil applikációhoz való hozzáférés aktiválásához szükség van mobiltelefonszámra.

A Settlers Relocation Kft. a bankszámlanyitástól a bankszámla zárásáig teljes körű szolgáltatást kínál az ügyfelek számára.

A magyar bankrendszer

A pénzügyi termékek piacán Magyarországon a hagyományos bankok szerepe dominál. Számos bank működik Magyarországon, van köztük magyar, illetve külföldi hátterű is. A lakossági számlavezetési szolgáltatásokat kínáló bankoknál elérhetőek pénzügyi tanácsadási szolgáltatások és esetenként biztosítások is.

A Magyar Nemzeti Bank látja el magyar bankrendszer felügyeleti tevékenységét. Kereskedelmi banki szolgáltatásokat nem nyújt. Kereskedelmi banki szolgáltatásokat nem nyújt.

Bankszámlavezetés Magyarországon

Magyarországon a pénzforgalom lebonyolítására szolgáló elsődleges számlatípus a folyószámla, mely a készpénzmentes fizetések mindennapi kezelésére szolgál. A bankokban az ügyfelek számára ezen kívül elérhetőek hitelszámlák, betétszámlák, megtakarítási és befektetési számlák.

A számlavezetés és egyéb alap banki szolgáltatások (átutalás, készpénzfelvétel, stb.) mind költségekkel járnak az ügyfeleknek, azonban a megfelelő számlacsomag kiválasztásával ezek optimalizálhatóak.

A megfelelő számlacsomag kiválasztásához a bankok jellemzően a következő szempontokat veszik figyelembe:

  • Havi rendszeres (átlagos) jóváírás
  • Havi tranzakciók darabszáma
  • Készpénzhasználati igény
  • Online felület, mobilalkalmazás használata

Számlánkat vezettethetjük forintban vagy devizában. Magyarországon a forintszámla után az EUR-, az USD-, a GBP-, és a CHF-alapú számla a leggyakoribb.

Az internetbankolás Magyarországon jól fejlett. A szolgáltatási csomag részeként a bankok mind kínálnak elektronikus banki szolgáltatásokat, azaz online és mobilapplikációs bankszámla kezelési lehetőségeket. Ezek a felületek többnyire angol nyelven is elérhetőek. Online intézhetőek az átutalások, ellenőrizhetőek a havi számlakivonatok, illetve van, ahol applikáción keresztül elérhetőek a bank munkatársai is szükség esetén.

A magyar bankszámlák azonosítószámai 16 vagy 24 számjegyből állnak, belföldi számlatranzakciókhoz elegendő ezt a bankszámlaszámot megadni. Nemzetközi tranzakciók esetén az IBAN bankszámlaszám használatos, mely a belföldi bankszámlaszámból kerül generálásra.

A SWIFT-kód (vagy más néven BIC) a bankok nemzetközi azonosítását szolgálja, így biztosítva, hogy a nemzetközi átutalások során a pénz a megfelelő címzetthez kerüljön. Az IBAN és a SWIFT egyaránt elengedhetetlen a hatékony nemzetközi tranzakciókhoz.

A magyar bankok lehetőséget biztosítanak csoportos beszedési megbízásokra is, ami egyszerű módja a közmű, és hasonló rendszeres számlák automatikus fizetésének.

Az internetes vásárlások biztonságát teremti meg a kizárólag online használatra szolgáló internetkártya vagy webkártya és a hozzá, illetve a főszámlához kapcsolódó alszámla, az ún. elkülönített kártyaszámla vagy webszámla.

Bankkártyás fizetés Magyarországon

A kártyás fizetés széles körben elfogadott Magyarországon, jogszabály kötelezi a legtöbb üzletet és szolgáltatót arra, hogy elektronikus fizetési lehetőséget biztosítson ügyfeleinek. E szabály alól vannak kivételek, illetve olykor előfordulnak technikai problémák is a fizetésnél, ezért érdemes mindig tartani készpénzt is.

Az üzletek, éttermek bejáratánál általában matricákkal jelzik, milyen típusú bankkártyákat tudnak elfogadni. A legszélesebb körben elfogadott kártya típusok a VISA és a MasterCard, de ezen kívül más nemzetközileg ismert kártyákat (pl. American Express) is sok helyen elfogadnak, jellemzően inkább Budapesten.

A legtöbb kártya terminál már képes az érintésmentes fizetésre, kártyával, mobilon és okosórán keresztül is.

Hitelkártyák

A hitelkártya használat Magyarországon kevésbé elterjedt, mint a betéti kártyák használata. Vásárlás során a hitelkártyákat mindenütt elfogadják, ahol kártyás fizetés lehetséges.

A hitelkártyák igénylése bonyolultabb, mint a betéti kártyáké, ugyanis hitelkártya kiadása előtt a bankok ellenőrzik az ügyfél hitelképességét. Külföldi ügyfelek számára ezért a hitelkártyák csak korlátozásokkal elérhetőek.

A bankok többnyire csak EGT állampolgároknak és letelepedett státuszú külföldieknek adnak ki hitelkártyát, és azt is csak akkor, ha az ügyfél már legalább pár hónapja Magyarországon él. Emellett megkötés lehet az is, hogy az adott banknál vezessen az ügyfél számlát néhány hónapig a hitelkártya kiállítása előtt.

Készpénzfelvétel és fizetés

A bankok rendelkeznek saját bankautomatákkal (ATM), ezek jól megkülönböztethetőek egymástól. Minden bankfiókban található ATM, melyek többnyire nyitvatartási időn túl is elérhetőek. Sok bank helyez el bankautomatákat forgalmas közterületeken és bevásárló központokban is.

Budapesten és a nagyobb vidéki városokban sok automata található. Kisebb településeken jellemzően nem üzemel minden banknak fiókja, illetve vannak olyan falvak is, ahol egyáltalán nincsen készpénzfelvételi lehetőség. A térkép alkalmazásokban a „bank” illetve „ATM” kulcsszavakra keresve megtalálhatóak a legközelebbi bankautomaták.

Legolcsóbban mindig a saját bankunk ATM-jét használva tudunk készpénzt felvenni.

Bankfüggetlen szolgáltatók (pl. Euronet) is üzemeltetnek bankautomatákat Magyarországon, ezek szolgáltatásai drágábbak lehetnek, mint a magyar bankok automatáinak használata.

A készpénzes fizetés mindenütt elfogadott Magyar Forintban, emellett bizonyos üzletek, szolgáltatók elfogadnak Eurót is. Utóbbi esetben az általuk használt váltási árfolyamot feltüntetik az üzletben.

Bankok összehasonlítása (csomagok, hitelek stb.)

A külföldről érkező személyek számára elengedhetetlen, hogy összehasonlítsák a magyarországi bankokat annak érdekében, hogy megtalálják a pénzügyi igényeiknek legmegfelelőbbet. Legfontosabb tényezők a tranzakciós díjak, különösen a nemzetközi átutalások esetében, a megtakarítási számlák kamatai és a prémium banki szolgáltatások elérhetősége.

Bankok összehasonlítása (csomagok, hitelek stb.):https://bankmonitor.hu/

MNB Bankszámlaválasztó program: https://bankszamlavalaszto.mnb.hu/kalkulator

Magyarországon elérhető nagyobb bankok listája

Bankolás Magyarországon: Online bankok

A Revolut, Wise és a hasonló online banki szolgáltatások Magyarországon is elérhetőek, akárcsak a világ számos más országában. Felhívjuk azonban figyelmet, hogy ha Ön Magyarországon tervez munkát vállalni, előfordulhat, hogy a munkáltatók nem fogadják el az online bankszámlát a fizetés átutaláshoz.

Kövessen minket Facebook, vagy LinkedIn oldalunkon, hogy azonnal értesüljön az új cikkeinkről.