Fehér Kártya – digitális nomádok Magyarországon

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a digitális nomádok száma. Becslések szerint világszerte több, mint 30 millióan folytatják ezt az életformát. Legnépszerűbb úti céljaik a távol-keleti országok, de Európában is egyre több ország vezet be olyan engedélytípust, mely lehetővé teszi harmadik országbeli állampolgárok számára ezt a tartózkodási formát.

Közép-Európában Csehország és Horvátország mellett népszerű célország Magyarország is. A speciálisan a digitális nomádok számára létrehozott Fehér Kártyát 2022 óta lehet kérvényezni, már az első évben több, mint 600 ilyen kérelmet adtak be.

A Magyarország által kibocsátott Fehér Kártya népszerűségének egyik fő oka, hogy jelenleg ehhez elegendő havi 2000 EUR jövedelmet igazolni, míg a hasonló megélhetési költségű európai országokban ez az összeg jóval magasabb. Csehországban a szükséges havi jövedelem kb. 2700 EUR, Horvátországban pedig kb. 2500 EUR. Emellett Magyarország – és ezen belül Budapest – közkedvelt az alacsony megélhetési költségek, a biztonságos környezet és a fejlett infrastruktúrája miatt. A lenyűgöző építészettel és gazdag történelemmel rendelkező város a munka és a szabadidő kiváló keverékét kínálja a digitális nomádok számára.

Fehér Kártyát az kaphat, aki Magyarországon kívüli országban munkaviszonnyal, vagy nyereségesen működő vállalkozásban tulajdoni részesedéssel rendelkezik, és a munkáját vagy a vállalkozása irányítását Magyarországról, online végzi.

Abban az esetben, ha a digitális nomád magyar cégnek dolgozik, a körülményektől függően munkavállalási célú tartózkodási engedélyre vagy jövedelemszerzés céljából kiadott tartózkodási engedélyre van szükség.

Az engedélytípus igénylésével kapcsolatos főbb kritériumok:

  • Maximum egy évre igényelhető, mely újabb egy évvel meghosszabbítható
  • Tulajdonosa Magyarországról munkát végezhet, de magyar munkáltatónak nem dolgozhat
  • Igazolni kell a munkaviszonyt, vállalkozás esetén tulajdoni részesedést
  • Igazolni kell a beutazást megelőző hat hónapban legalább havi 2000 EUR jövedelmet, amellyel a magyarországi tartózkodás alatt mindvégig rendelkezni kell
  • Alá kell támasztani a szállás, egészségbiztosítás meglétét

A Fehér Kártya birtokosának bármely 180 napon belül minimum 90 napot Magyarországon kell tartózkodnia, ha ez nem teljesül a kártya visszavonásra kerül.

Ha segítségre van szüksége a Fehér Kártya igénylésében, keresse irodánkat a honlapon található elérhetőségeken.

A kérelmezési folyamatról hivatalos tájékoztatás, a szükséges formanyomtatványok és az eljárási díjak megtalálhatóak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján.