Living in Hungary with

Munkavállalási célú tartózkodási engedély

Harmadik országbeli állampolgárok munkavállalása Magyarországon

A hosszú távú (90 napnál hosszabb) munkavállalás céljából Magyarországra érkező nem Uniós állampolgároknak munkavállalási célú tartózkodási engedélyre van szüksége. Ez a dokumentum tartózkodási és munkavégzési jogot biztosít birtokosának.

Az engedély nem általános munkavégzési engedély, egy konkrét cégre, illetve megjelölt munkakörre, valamint munkavégzési helyre adja meg a hivatal. Munkavégzés céljából tehát csak konkrét állásajánlat alapján tud a külföldi engedélyt igényelni.

Az engedély maximális érvényességi ideje 2 év, amely folyamatosan meghosszabbítható.

A betöltendő munkakörtől függően szükség lehet a megfelelő iskolai bizonyítvány hiteles magyar fordítására. Ezt a fordítást Magyarországon az Országos Fordítóiroda (OFFI) tudja elkészíteni.

A kérelmezéshez szükséges:

  • helyesen kitöltött formula
  • foglalkoztatási jogviszonyt igazoló okirat (pl. előzetes megállapodás) és a képzettséget igazoló okirat megléte
  • magyarországi megélhetés igazolása
  • magyarországi szálláshely meglétének igazolása
  • érvényes egészségbiztosítás
  • eljárási díj megfizetése

A Magyarországon munkát vállaló külföldiek magukkal tudják hozni családtagjaikat is. A családtagok részére családegyesítési célú tartózkodási engedélyt állít ki a hivatal a munkavállaló (eltartó) munkavállalási célú tartózkodási engedélye alapján.

Az első kérelem benyújtása vízumkötelezett ország állampolgára esetében személyesen, a származási országa, vagy a tartózkodási helye szerinti országban található magyar konzulátuson történik.

Amennyiben nem vízumkötelezett ország állampolgára turistaként beutazott, az első kérelmét, illetve, ha már Magyarországon tartózkodik, és meghosszabbítja az engedélyét, a hosszabbítási kérelmét online, a bevándorlási hivatal EnterHungary nevű honlapján keresztül igényli.

Vannak kivételek és különleges esetek, amikor az eljárás a fentiektől némileg eltér. Ügyintézésünk során minden esetben megvizsgáljuk a körülményeket és azonosítjuk a megfelelő kérelmezési eljárást.

A kérelmezési folyamatról hivatalos tájékoztatás, a szükséges formanyomtatványok és az eljárási díjak megtalálhatóak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján.