EU Blue Card

Van-e lehetőség munkahelyváltásra EU kék kártyával?

A 2023. XC. törvény alapján kiadott (2023.12.31. után kérelmezett) EU Kék Kártya lehetővé teszi a birtokosa számára, hogy Magyarországon munkahelyet vagy munkakört váltson, de nem korlátlanul.

A munkahelyváltás legfontosabb kritériuma, hogy az újonnan betöltendő pozíciónak is meg kell felelnie az EU Kék kártya feltételeinek a munkakör, fizetés, illetve a munkavállaló iskolai végzettsége tekintetében is.

A munkakör/munkahely váltási szándékot az EU Kék kártya birtokosa minden esetben köteles bejelenteni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság felé. Ennek folyamata attól függ, hogy a munkavállaló már több, mint egy éve rendelkezik -e az EU Kék kártyával.

Fontos továbbá, hogy a munkahelyváltás nem lehet korlátlan számú. Az EU Kék kártyát a hivatal visszavonja, ha a kártya birtokosa hosszú ideig nem áll munkaviszonyban vagy, túl gyakran vált munkahelyet.

  • Az EU Kék kártya érvényességi ideje alatt a munkaviszony legfeljebb két alkalommal szűnhet meg.
  • • Az EU kék kártya birtokosa a kártya kiadásától számított első két évben egyhuzamban legfeljebb három hónapon keresztül, két év eltelte után egyhuzamban legfeljebb hat hónapon keresztül lehet munkanélküli.

A munkáltatóknak a foglalkoztatás megkezdéséről, illetve megszűnéséről ezekben az esetekben is a szokásos módon kell a bejelentéseiket megtenni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság felé.

Az EU Kék kártyáról szóló részletes cikkünket itt találja. Ha segítségre van szüksége az igényléshez, kérjük, vegye fel a kapcsolatot irodánkkal a weboldalon található elérhetőségeken.

Kövessen minket Facebook, vagy LinkedIn oldalunkon, hogy azonnal értesüljön az új cikkeinkről.