Border Control

Körkép a szomszédos országok határellenőrzési gyakorlatáról Mindenszentek előtt – 2023

A Schengeni övezethez tartozó, Magyarországgal szomszédos országok (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország) közül többen az elmúlt hónapokban visszaállították a határellenőrzést. A hatóságok az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolták.

Az újbóli határellenőrzés háttere

A schengeni övezet 27 uniós ország közös vámmentes övezete. Horvátország csatlakozott hozzá utolsóként 2023. január 1-jén. Ezen a területen nincs korlátozás az emberek és áruk áramlására.

A közép-európai országok az úgynevezett balkáni migrációs útvonal mentén fekszenek, melyen a Közel-Keletről, Afrikából és máshonnan érkező migránsok és menekültek utaznak, hogy elérjék az Európai Uniót. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a nyugat-balkáni útvonalon, főként Bosznia-Hercegovinán és Szerbián keresztül illegálisan érkező migránsok száma.

A Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex (SBC) lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzést a belső határokon, ha a közrendet vagy a belső biztonságot súlyosan veszélyeztetik. A belső határokon a határellenőrzés visszaállítását végső esetben, kivételes helyzetekben kell alkalmazni, és tiszteletben kell tartani az arányosság elvét.

A határátkelőhelyeken jellemzően szelektív, szúrópróbaszerű határellenőrzésre kerül sor. Ezeken a határokon szánjon több időt az átkelésre. Tartsa kéznél úti okmányait, és készüljön fel az esetleges ellenőrzésekre.

A Schengeni tagországok belső határain bevezetett ideiglenes ellenőrzésekről részletesen az Európai Unió vonatkozó honlapján tájékozódhat.

Ausztria

A határellenőrzés már 2022-ben visszaállításra került, mely a legutóbbi döntés értelmében 2023. november 11-ig érvényes. Ugyancsak ellenőrzésre kell számítani az osztrák-szlovák, osztrák-szlovén és az osztrák-cseh határon is.

Szlovákia

A határellenőrzés 2023 október 5.-én visszaállításra került a szlovák-magyar határ teljes hosszában. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be Szlovákiával közös határain.

A szlovák kormány döntése értelmében az ideiglenes határellenőrzések 2023. november 3.-ig érvényben maradnak.

Szlovénia

A szlovén kormányzat úgy döntött, hogy két hónapra (2023.10.21-től) visszaállítja a határellenőrzést a magyarországi és horvátországi határátkelőhelyeken.

Az Európai Unió állampolgárai valamennyi közúti határátkelőhelyet igénybe vehetik. A nem Uniós országok polgárai két kijelölt határátkelőt tudnak használni: Tornyiszentmiklós-Pince (autópálya), Rédics-Hosszúfalu /Dolga vas/ (közút). A magyar határ átlépése a nemzetközi vasúti forgalom határátkelőhelyén is lehetséges: Hodoš (Hodos).

A szlovén hatóság tájékoztatása szerint Olaszország is folytat ellenőrzéseket a szlovén-olasz határon, így ott is számítani lehet fennakadásokra.

Horvátország

A magyar-horvát határon jelenleg nincs ellenőrzés, a határátkelőket továbbra is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók.

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/settlers.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46