new immigration law

Kihirdetésre került a 2024-től hatályos, új idegenrendészeti törvény

2023.12.21-én este kihirdette a kormány az új idegenrendészeti törvényt, amely 2024.01.01-től hatályos.

A 2024.01.01. előtt beadott kérelmek elbírálása még a jelenlegi törvények alapján történik, míg a január elsején vagy utána beadott kérelmeket már az új jogszabályok alapján bírálja a hivatal.

A törvényhez kapcsolódóan szükséges kapcsolódó szabályozások és eljárási gyakorlatok továbbra is kialakítás alatt vannak, emiatt engedély kérelmek beadására 2024.01.01. és 2024.02.29 között nem lesz lehetőség. Ezen idő alatt a korábban beadott, de még el nem bírált kérelmek kapcsán is szünetel a bírálat.

A 2024.01.01. és 2024.02.29. között lejáró engedélyek érvényessége automatikusan meghosszabbodik 2024.04.30-ig. Erről azonban sem igazolás, sem új engedély kártya nem kerül kiadásra, így javasoljuk, fontolják meg a külföldi utakat. Magyarország ugyan érvényesnek tekinti ezeket az engedélyeket, de más országok megtagadhatják a Schengen zóna irányába történő utazást a lejárt okmány alapján.

A várakozásoknak megfelelően az új idegenrendészeti törvény jelentősen megváltoztatja az elérhető engedély típusokat, a tudnivalókkal kapcsolatban hamarosan jelentkezünk.

Az új törvénnyel kapcsolatban alább olvashatják az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tájékoztatóját:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvény alapján – eltérő rendelkezés hiányában – 2024. január 1. és 2024. február 29. között nem nyújtható be tartózkodási engedély iránti, illetőleg ideiglenes/nemzeti/EU tartózkodási kártya (korábban ideiglenes/nemzeti/EK letelepedési engedély) iránti kérelem.

A 2024. január 1. előtt benyújtott tartózkodási, valamint letelepedési engedélyekre vonatkozó kérelmek tekintetében az eljárás 2024. január 1-je és 2024. február 29-e között szünetel, erre tekintettel az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nem hozhat döntést ezen kérelmek ügyében. Amennyiben támogató dokumentumot kíván a folyamatban lévő eljárásához csatolni, arra lehetősége van. A 2023. december 31-ig szabályszerűen benyújtott kérelmek ügyében a szünetelés határnapjának lejártát, 2024. február 29-ét követően az idegenrendészeti hatóság külön kérelem benyújtása nélkül folytatja az eljárást,és a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos jogszabályoknak megfelelő döntést hoz.

A 2024. január 1-je és 2024. február 29-e között lejáró tartózkodási engedélyek és letelepedési engedélyek érvényessége 2024. április 30-ig meghosszabbodik.. Ennek érdekében az érintetteknek nincs tennivalójuk, nem kell megjelenni az Ügyfélszolgálatokon, és kérelmet sem kell benyújtaniuk. Az érvényességi idő meghosszabbításáról külön igazolás kiadására nem kerül sor.. Az okmányok meghosszabbítására vonatkozó rendelkezés a jogszerű magyarországi tartózkodást biztosítja.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmüket, hogy az okmányon szereplő lejárati dátumra tekintettel fontolják meg a külföldre utazásukat, mert a Magyarországra (így a schengeni térségbe) történő beutazásuk engedélyezése más tagállamban bizonytalan.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a 2024. január 1-je és február 29-e közötti időszakban kizárólag az alábbi ügytípusok intézésére van lehetőség:

  • a 2023. december 31-ig benyújtott elektronikus kérelmek esetében a biometrikus adatok felvétele;
  • okmány csere és pótlás kérelmek;
  • lejáró ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás meghosszabbítása;
  • bevándorlási engedély okmány érvényességének hosszabbítása;
  • EGT állampolgárok regisztrációs igazolás és állandó tartózkodási kártya kiadás iránti kérelme;
  • EGT állampolgár családtagjainak tartózkodási kártya és huzamos tartózkodási kártya kiadása és meghosszabbítása iránti kérelme.

Kövessen minket Facebook, vagy LinkedIn oldalunkon, hogy azonnal értesüljön az új cikkeinkről.