law to be drafted

Friss összefoglaló a 2024-ben várható idegenrendészeti törvényváltozások kapcsán

Még mindig bizonytalanság van az idegenrendészeti törvénymódosítás hatálybalépéséről

A harmadik országbeli állampolgárok magyarországi munkavállalását és tartózkodását szabályozó átfogó törvénymódosítás kihirdetése még mindig várat magára. Cikkünk a jelenleg elérhető, elfogadott törvénymódosítási tervezet, valamint az ahhoz benyújtott módosítási javaslat alapján készült. A törvénymódosítás a hivatalos kihirdetéssel válik véglegessé, amely eddig még nem történt meg.

Mivel az új törvény alapjaiban szervezi át a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi munkavállalásának lehetőségét, valamint a tartózkodásra jogosító engedélyek fajtáit, számos háttérszabály megalkotása szükséges, illetve a hivataloknak is fel kell készülniük az átállásra. A törvénymódosítás eredetileg tervezett hatálybalépése ezek tükrében 2024. szeptember volt.

Az utolsó pillanatban beadott törvénymódosítási javaslatban a szeptemberi hatálybalépéssel szemben 2024. január 01-ei hatálybalépésre tettek javaslatot. Ennek keretében pedig az új törvény egyes rendelkezései kapcsán több hatálybalépési ütemezés és eddig példátlan idegenrendészeti eljárási gyakorlat került felvetésre.

A módosítási javaslat az alábbi ütemezést tartalmazza:

  • 2024. január 1. és 2024. február 29. között tartózkodási engedély, letelepedési engedély, valamint tartózkodási kártya iránti kérelem nem nyújtható be az idegenrendészeti hatóságnál.
  • Ez alól kivételt képeznek a nemzeti érdekből kiállított tartózkodási engedélyre, valamint a nemzeti érdekből kiállított nemzeti tartózkodási kártyára vonatkozó kérelmek. (ezen engedély típusok újonnan kerülnének bevezetésre)
  • A 2024. január 1. és 2024. február 29. között lejáró tartózkodási engedélyek és letelepedési engedélyek érvényessége 2024. április 30. napjáig automatikusan meghosszabbodik (várhatóan új okmány kiállítása nélkül).
  • A 2024. január 1. előtt benyújtott tartózkodási engedély és letelepedési engedély iránti kérelmek tekintetében az eljárás 2024. január 1. és 2024. február 29. napja között szünetel, azaz a már beadott kérelem nyomán indult ügyek felfüggesztésre kerülnek.
  • Az új törvény hatálybalépése előtt kiadott vízum, valamint a magyarországi tartózkodásra jogosító bármely engedély – ideértve az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást is – az érvényességi idején belül az abban foglaltak szerinti tartózkodásra jogosít.

A törvénymódosítás az elérhető engedély típusokban is jelentős változásokat hoz. Többek között megkülönbözteti magasan képzett munkavállalókat és a vendégmunkásokat, valamint külön engedély típust vezet be a hiányszakmákban foglalkoztatott szerb és ukrán munkavállalók részére.

A módosítások hatálybalépését figyelemmel kísérjük, a részletekkel jelentkezni fogunk blogunkban, illetve LinkedIn és Facebook oldalainkon.

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/settlers.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46