legislative change will enter into force

Törvényváltozás jön július 1-től a Nemzeti Kártyát és vendégmunkás engedélyeket érintően

2024. július 1. napjával újabb jogszabályváltozás lép hatályba, mellyel ismét módosul a 2023. évi XC. törvény a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi munkavállalását érintően.

Három engedélytípust érint a változás:

  • Foglalkoztatási célú tartózkodási engedély
  • vendégmunkás tartózkodási engedély
  • Nemzeti kártya

A foglalkoztatási célú tartózkodási engedély és a vendégmunkás tartózkodási engedély esetében 07.01-től a Kormány hatáskörébe kerül annak meghatározása, hogy mely országok állampolgárai kérelmezhetnek ilyen engedélyeket. Jelenleg nincsen hatályos megszorítás a kérelmezők állampolgársága alapján, azonban július 1-ét követően elképzelhető, hogy a kormány külön rendeletben meghatározza, mely országok állampolgárai lesznek jogosultak foglalkoztatási célú, illetve vendégmunkás-tartózkodási engedélyt kérni.

A Nemzeti Kártya tekintetében 2024.07.01-től a törvénymódosítás értelmében a Kormány határozza meg, mely országok állampolgárai kérhetnek ilyen engedélyt. Várhatóan már nem csak szerb és ukrán állampolgárok számára lesz elérhető a Nemzeti Kártya. A törvénymódosítás szövege alapján feltétlenül szükséges, hogy ez az állampolgársági lista megjelenjen 2024.07.01-ig ahhoz, hogy továbbra is kérelmezhető legyen Nemzeti Kártya, még a szerb és ukrán állampolgárok számára is.

Kövessen minket Facebook, vagy LinkedIn oldalunkon, hogy azonnal értesüljön az új cikkeinkről.