Törvényváltozás
Kötelező adategyeztetés a feltöltőkártyás mobil előfizetés tulajdonosoknak 2017 júnis 30-ig
2017-06-01
Igazgatási díj ukrán állampolgárok esetében
2017-12-14

Törvényváltozás

Törvényváltozás

  1. júniusban tovább bővült azon munkakörök listája, mely munkakörök betöltése esetén  az ukrán és szerb állampolgároknak nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon. A Hivatalos Értesítőben nemrég megjelent nemzetgazdasági minisztériumi közlemény már 41 engedélymentesség alá tartozó munkakört sorol fel. A szabályozás hatálya alá tartoznak például az informatikus, mérnök, programozó, járművezető, építőipari szakmunkás, varrónő, asztalos és ápoló képzettséggel rendelkező munkavállalók. A teljes lista honlapunkon is elérhető: www.settlers.hu/hu/hianyszakmak_201706 címen. A könnyített eljárásban történő munkavállalási célú tartózkodási engedély megszerzése, csak a listában szereplő munkakörök és ukrán, valamint szerb állampolgárok esetében áll fenn. Kivételesen pedig a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatás is  lehetséges.

A foglalkoztatás szabályai:

  • A munkáltatók kötelesek bejelenteni az engedélymentes foglalkoztatást a munkaügyi központnak, legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszűnését pedig legkésőbb az azt követő napon. A foglalkoztatás létesítéséről és megszűnéséről szóló dokumentumot és igazolást a jogviszony lezárását követő három évig meg kell őriznie a munkaadónak.
  • A  biometrikus útlevéllel rendelkező szerb és ukrán állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak és dolgozhatnak Magyarországon, 90 nap után viszont tartózkodási engedélyt kell szerezniük.
  • A szerb és ukrán állampolgároknak a munkáltató felé kötelező igazolniuk szakmai képesítésüket a munkaviszonyuk megkezdésekor, a tartózkodási engedély kérelemnél  a bevándorlási hivatal  magasabb képzettséget igénylő munkakörök esetében az iskolai végzettséget igazoló dokumentum nem hiteles fordítását kéri
  • A munkavállalási célú  tartózkodási engedély kérelem elbírálása gyorsított eljárásban, 8 nap alatt történik a bevándorlási hivatalban

Ukrajna 2017 június óta vízummentes, tehát azon ukrán állampolgárok, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek, üzleti vagy magáncélból vízum nélkül utazhatnak Magyarországra és 180 napos perióduson belül összesen maximum 90 napot tartózkodhatnak a Schengeni országok területén. A szerb állampolgárok 2009 óta utazhatnak vízum nélkül hazánkba.

Munkavállalási célú tartózkodási engedély iránti igényt két módon lehet benyújtani:

  • Jogi képviselő nyújtja be a kérelmet az illetékes Bevándorlási Hivatalban. Ez esetben minden benyújtott kérelem után 18.000 forint eljárási illetéket kell leróni.
  • A kérelmet az ukrán/szerb munkavállalók nyújtják be a magyar konzulátuson. Ez esetben a kérelem illetékmentes. Ebben az esetben az eljárás több időt vesz igénybe, mert a tömeges igényt a konzulátusok nehezen kezelik.

Cégünk mindkét fenti beadási mód esetén jelentős tapasztalattal rendelkezik, legyen szó akár közvetlen, akár munkaerő kölcsönzés általi foglalkoztatásról.

Comments are closed.