Változás a gépjárművek harmadik országbeli állampolgárok általi üzembentartásával kapcsolatban
Megváltozott a TAJ kártya igénylésének ügyintézése
2016-02-21
Módosul a Munka Törvénykönyve
2017-01-20

Változás a gépjárművek harmadik országbeli állampolgárok általi üzembentartásával kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk,

Számos esetben kapunk kérdéseket, megkereséseket járművek harmadik országbeli állampolgárok általi üzembentartásával kapcsolatban.

Szeretnénk tájékoztatni Partnereinket, hogy egy törvénymódosításnak köszönhetően már harmadik országbeli állampolgár nem csak tulajdonosa, hanem üzembentartója is lehet járműnek. Ez azon harmadik országbeli állampolgárok esetében fontos, akik bár rendelkeztek gépjármű tulajdonnal, azonban a járművet kizárólag egy másik személlyel kötött üzembentartói szerződés alapján tudták Magyarországon forgalomba helyeztetni. A korábbi szabályozás szerint ugyanis a forgalmi engedélyben üzembentartóként kizárólag olyan magyar vagy külföldi állampolgárságú személy kerülhetett feltűntetésre, aki Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezett.

A pozitív változás háttere, hogy a törvényi szabályozás egyértelműsítette a lakhatással kapcsolatos feltételeket. Az új szabályozás értelmében a természetes személynek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, ahol a lakcím a következőt jelenti: „a természetes személy ügyfél lakóhelye, tartózkodási helye, mindezek hiányában szálláshelye”. Ez a jogszabályi változás tehát lehetővé teszi, hogy már azon személyek is üzembentartói legyenek a gépjárműnek, akik csak bejelentett szálláshellyel rendelkeznek.

Settlers Relocation

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.