Tartózkodás Magyarországon
Munkavállalás Magyarországon
2012-08-21
Milyen dokumentumokat hozzon magával a külföldi?
2012-10-23

Tartózkodás Magyarországon

Az EGT államainak polgárai érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél birtokában beléphetnek és 93 napot meg nem haladó ideig külön engedély nélkül tartózkodhatnak a Magyar Köztársaság területén, amely idő alatt mentesülnek a szálláshely bejelentési kötelezettség alól. Az EGT állampolgároknak és családtagjaiknak 93 napot meghaladó tartózkodás esetén tartózkodási jogosultságot igazoló regisztrációs kártyát kell kérelmezniük az illetékes Bevándorlási Hivatalban.

A nem EGT állampolgárok munkavégzés vagy más jövedelemszerző tevékenység folytatása céljából, illetve családtagjaik csak a tartózkodás céljának megfelelő tartózkodási engedéllyel tartózkodhatnak a Magyar Köztársaság területén. A nem vízumkötelezett országok állampolgárai Magyarországon is benyújthatják tartózkodási engedély iránti kérelmüket amennyiben a Schengen övezetben nem tartózkodtak a jogszabályban megengedett időn túl.

Fontos tudni

Ha egy külföldi állampolgár munkaviszonya/kirendelése megszűnik, ezt a munkáltatónak mind az illetékes Munkaügyi Központ felé, mind a Bevándorlási Hivatal felé be kell jelentenie. A bejelentési kötelezettségnek a Bevándorlási Hivatal felé a külföldinek is eleget kell tennie.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.